Elektriciteit schema opstellen

Van plan om elektriciteit te leggen? Dan moet je voor het draadjes-trekken een elektriciteitsplan van uw specifieke situatie uittekenen. Eenvoudiger gezegd dan gedaan aangezien het elektriciteit schema zowel uit een ééndraadsschema als uit een situatieschema moet bestaan. Een elektriciteit schema opstellen dan niet aan de normen voldoet, is een no-go want het elektrisch schema moet verplicht aanwezig zijn bij de keuring. Geen elektriciteitsplan, geen ééndraadsschema en geen situatieschema... is geen goedkeuring. Zo eenvoudig is het.

De vereisten en het doel van een elektriciteit schema opstellen

Een elektriciteitsschema bestaat altijd uit twee afzonderlijke schema’s: namelijk een ééndraadsschema en een situatieschema. Het doel van deze beide schema’s is om een duidelijk idee te krijgen van het elektriciteitsnetwerk dat in de woning aanwezig is. Waarom dit elektriciteitsplan zo belangrijk is? Wel er zijn twee hoofdredenen:

  • Allereerst voor uw eigen belang. Het is altijd handig om een idee te hebben van uw eigen elektrisch netwerk. Stel dat u later veranderingen wilt doorvoeren of dat bepaalde techniekers ooit naar deze gegevens vragen dan wordt het niet uren zoeken of gissen, maar dan hebt u meteen een duidelijk idee van uw elektriciteitsplan.
  • Een elektrisch schema opstellen is tot slot ook gewoon een verplichting als u wilt dat uw elektriciteit goedgekeurd wordt.

Elektriciteitsschema opstellen in samenwerking met Nys Elektriciteit

Zoals al eerder aangegeven moet een elektriciteitsplan uit een ééndraadsschema en een situatieschema bestaan. Deze schema’s hoeven niet persé met een tekenprogramma uitgewerkt te worden, maar ze moeten wel correct zijn. En dat houdt niet alleen de correcte ligging van de leidingen in, maar ook het vermelden van de naam, het adres, de datum, de inspecteur, de eigenaar van de woning en de installateur/uitvoerder. Bij Nys Elektriciteit nemen we deze taak maar al te graag uit uw handen. Zo hoeft u zich daar al geen zorgen meer over te maken.

Bekijk meer